Jämför snabblån rätt

Du gör förmodligen mer eller mindre omfattande prisjämförelser varje gång du ska köpa något som har ett lite högre värde, till exempel hemelektronik eller kläder. Det är ju alltid smart att betala så lite som möjligt. Samma tanke ska du ha när du jämför lån, och då framför allt snabblån. När du tar ett snabblån drar du på dig kostnader i form av räntor och eventuella avgifter. För att få ett så förmånligt lån som möjligt bör du lägga lite tid på att jämföra priser och villkor. Så här gör du för att jämföra snabblån rätt.

Steg 1 – Titta på den effektiva räntan

Eftersom snabblån kan löpa under allt mellan 1–365 dagar är det ingen idé att titta på den angivna räntan för specifika löptider. Den ränteuppgiften visar vad ditt lån kostar för en viss löptid, men den kan inte användas i prisjämförelser. Det är den effektiva räntan, som alltid räknas årsvis och även inkluderar alla eventuella avgifter som är kopplade till lånet, som är central. Alla aktörer som erbjuder snabblån är skyldiga att ange den effektiva årsräntan på ett tydlig sätt. Med hjälp av uppgiften om den effektiva räntan kan du jämföra snabblån på rätt sätt för att hitta det billigaste lånet.

Steg 2 – Läs villkoren

Ibland kan snabblånet med den lägsta kostnaden ändå inte vara det bästa lånet. Det kan vara så att det billigaste lånet har villkor som inte alls är särskilt fördelaktiga. Du bör därför läsa villkoren för några olika långivare för att jämföra snabblån på rätt sätt. Vissa snabblån är bara billiga om du sköter dina åtaganden till punkt och pricka. Skulle du missa en betalning kan kostnaderna snabbt skena iväg. För andra snabblån kanske du betalar lite mer i räntor och avgifter, men du kan också få en större flexibilitet när det gäller att förlänga ditt lån, få en betalningsfri månad, etc.

Ta ett snabblån

Snabblån är en högkostnadskredit Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

 Låna 1 000 till 30 000kr  Längd: 1 till 12 månader  >> Läs mer här!
 Låna 1 000 till 45 000kr  Längd: 1 till 46 månader  >> Läs mer här!
 Låna 5 000 till 25 000kr   Längd: 1 till 5 år  >> Läs mer här!